Miejscowości

Wiadomości

Wilk (Canis lupus) jest ssakiem drapieżnym, największym przedstawicielem rodziny psowatych. Zamieszkuje duże kompleksy leśne. W Polsce żyje głównie w województwach: podkarpackim, małopolskim, podlaskim. Samiec zwany basiorem osiąga wymiary: głowa i tułów 105-150 cm, ogona 30-50 cm, wysokość w kłębie; waga 40-50, czasami dochodzi do 80 kg. Samica (wadera) osiąga rozmiary: głowa i tułów 97-124 cm, ogona 30-50 cm, wysokość w kłębie 70-90 cm. Waga 30-40 kg. Pokryty jest długą sierścią o płowej barwie.

Do życia potrzebuje średnio ok. 1, 3 kg mięsa dziennie (wraz z kośćmi i skórą). Jednorazowo może zjeść 10 kg mięsa. Poluje na zwierzęta kopytne: jelenie, łosie, sarny, dziki. Niekiedy atakuje zwierzęta gospodarskie głównie owce, rzadziej bydło i konie. Atakuje sztuki osłabione i chore. Celem zdobycia pożywienia pokonuje dystans 40-70 km. W ciągu nocy jest w stanie pokonać nawet 160 km. Nie gardzi padlina oraz drobnymi zwierzętami, ptakami, płazami, owadami i mięczakami. Wilki ciągle się przemieszczają, jedynie w okresie wychowu młodych przebywa dłużej w tym samym miejscu. Zimą łączy się w stada, którymi przewodzi stary doświadczony samiec. Ruja zwana cieczką przypada od grudnia do marca. Ciąża trwa od 60-65 dni. Wadera rodzi 4-7 młodych. Przez okres szczenięcy są one pod opieką obojga rodziców. Dojrzałość płciową osiągają po upływie dwóch lat. Wilki żyją od 12 do 16 lat.
W Polsce pod całkowitą ochroną.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

Lis (Vulpes vulpes) jest najpospolitszym krajowym drapieżnikiem z rodziny psowatych. Za swoją ostoję najczęściej wybiera lasy śródpolne. Cechą charakterystyczna budowy jego ciała jest wydłużony tułów, głowa o ostro zakończonym pysku i trójkątne uszy. Posiada krótkie kończyny. Przednie i pięciu palcach i tylne o sześciu palcach. Ogon zwany kitą jest długi i puszysty o białym zakończeniu. W górnej stronie ogona , 5-6 cm od nasady, znajduje się gruczoł zapachowy. Wierzch ciała jest rudawy, spód biały, uszy i dolna część kończyn ciemne. Zmienność ubarwienia jest bardzo duża. Lis jest zwierzęciem wszystkożernym. Podstawą jego diety stanową małe gryzonie. Żywi się również owadami, ślimakami, ptakami, padliną, jagodami i innymi owocami, rzadziej zającami lub królikami. W pobliżu osad ludzkich odwiedza regularnie śmietniki i wysypiska.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

 LIS(Vulpes vulpes) M.Strusiewicz 0063

Gronostaj (Mustela erminea) jest małym, chronionym drapieżnikiem z rodziny łasicowatych. Mieszka na obrzeżach lasu, w zaroślach, preferuje kompleksy leśnie sąsiadujące z rzekami, jeziorami i terenami podmokłymi. Długość ciała dochodzi do 30 cm. Dymorfizm płciowy wyraża się tym, że samice są dwukrotnie mniejsze od samców. Masa 0,15–0,45 kg.
Posiada czekoladowo-brązowe ubarwienie grzbietu, biały brzuch i charakterystyczną czarną końcówkę ogona. Zimą, gdy przyodziewa się w białą, zimową szatę odróżnia się od łasicy wspomnianym ubarwieniem ogona. Zimowe, gęste futro gronostaja od wieków było poszukiwanym towarem na dworach władców. Profesorowie uniwersyteccy do dnia dzisiejszego noszą podczas uroczystości się futra z gronostajów. Niesamowity efekt czarnych symetrycznie ułożonych plamek na białym tle uzyskuje się poprzez umiejętne połączenie futra gronostaja z zaakcentowaniem czarnej końcówki ogona.

Żywi się drobnymi mięczakami, owadami i kręgowcami. Gronostaje zamieszkujące tereny nadwodne bardzo często polują na piżmaki. W zimie czasem atakuje też zwierzęta większe od siebie np. zające. Prowadzi nocny tryb życia. Potrafi pokonywać w poszukiwaniu pokarmu 9 km w ciągu dnia. Terytorium znaczy odchodami.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

 GRONOSTAJ(Mustela erminea) M.Strusiewicz 8579

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) jest największym ssakiem drapieżnym w Europie. Charakteryzuje się dużymi rozmiarami ciała, osiąga 2 m długości (2,5 m wysokości w pozycji stojącej),osiąga ponad 1,4 m wysokości w kłębie. Jego waga dochodzi 450 kg. Pokryty jest gęstą sierścią, barwy rudej, brunatnej, czarnej lub srebrzystej. Posiada bardzo silne kończyny, uderzeniem łapy potrafi złamać koniowi kręgosłup. Na krótkich dystansach potrafi rozwinąć dość duża prędkość (60km/h).

NIEDZWIEDZ BRUNATNY(Ursus arctos) M.Strusiewicz 7416

Posiada dobrze rozwinięty węch i słuch. Prowadzi nocny tryb życia. Żywi się nasionami, owocami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, chętnie zjada miód. Poluje również na zwierzynę leśną. W Bieszczadach znaleziono martwego żubra, który padł pod ciosami łap niedźwiedzia. Przed nadejściem chłodnych dni poszukuje wyrkotów drzew, rozpadlin gdzie zakłada gawrę. Zapada w nich w odrętwienie od listopada do marca. Coraz częściej niedźwiedzie widywane są w zimie w pobliżu paśników. W okresie tym w gawrze samica rodzi jedno, dwoje lub niekiedy troje młodych. Rozmiary niedźwiedziego oseska nie przekraczają 25 cm. Niedźwiedzie żyją 30-40 dni. Dojrzałość płciową osiąga po upływie 3 lat. Głodny może wyrządzać szkody wśród bydła i owiec. Żyje samotnie.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

 NIEDZWIEDZ BRUNATNY(Ursus arctos) M.Strusiewicz 7602

Pogoda Cisna z serwisu

Najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń

Facebook

Nasz kanał YouTube

Artykuły

Atrakcje w Bieszczadach

Ciekawe miejsca w Bieszczadach

Cerkwie, koscioły i cmentarze w Bieszczadach

Szlaki turystyczne w Bieszczadach

Szlaki rowerowe w Bieszczadach

Trasy samochodowe w Bieszczadach

Zabytki w Bieszczadach

Fauna bieszczadów

Flora bieszczadów

Ciekawostki

Ciekawi ludzie w Bieszczadach

 

Kontakt

Bieszczadzki Portal Turystyczny wbieszczadach.net Redaktor Naczelny Piotr Kutiak 663 740 066
 Potrzebujesz reklamy? ZADZWOŃ502 920 384